We wtorek 19 listopada w przedszkolu odbyły się warsztaty z kuchni molekularnej. Podczas warsztatów dzieci brały udział w eksperymentach naukowych, które wyglądały jak prawdziwa magia. Poznały właściwości i możliwości ciekłego azotu. Prowadzący zaprezentował dzieciom doświadczenia z suchym lodem. Obserwowały jak nadmuchany balon zamoczony w ciekłym azocie może się skurczyć i napompować bez dotykania go. Dowiedziały się czym jest sublimacja, która daje efekt „białej chmury” często nazywanej też gejzerem lub ciężkim dymem. Zjadły parujące chrupki kukurydziane, wypiły ,,dymiące soczki” oraz wspólnie wykonały owocowe sorbety lodowe, których przygotowanie zajęło kilka minut dzięki użyciu suchego lodu i ciekłego azotu. Warsztaty wywołały u dzieci zachwyt, a to czego na nich doświadczyły na długo zostanie w ich pamięci.
Warsztaty z kuchni molekularnej
Utworzono dnia 20.11.2024
Warsztaty z kuchni molekularnej
Utworzono dnia 20.11.2024, 23:46