W środę 18 października dzieci z grupy „Bławatki” przygotowywały sałatkę owocową. Na początku dzieci poznawały i dzieliły na sylaby nazwy owoców krajowych i egzotycznych. Poznawały wielozmysłowo przez oglądanie, dotykanie, smakowanie. Segregowały według wielkości, koloru, przeliczały liczebnikami głównymi i porządkowymi. Dowiedziały się także, dlaczego należy jeść owoce i ich przetwory jako źródło witamin. Po umyciu rąk i zabezpieczeniu ubrań fartuszkiem dzieci ochoczo przystąpiły do pracy zachowując zasady bezpieczeństwa posługiwania się nożykiem. Własnoręcznie zrobiona sałatka wyśmienicie dzieciom smakowała. Zajęcie dostarczyło dzieciom wrażeń smakowych i dotykowych. Umiejętność robienia sałatek przyda się dzieciom zwłaszcza jesienią i zimą.
Dziękujemy rodzicom za przygotowanie owoców i potrzebnych akcesoriów.